Vi har samlet 11 gode råd om lån til indfrielse af gæld. Mange af os danskere har lån, men engang imellem sker det, at vi får nogle ekstra penge mellem hænderne. Måske har du været dygtig til at spare op, eller måske har du fået penge tilbage i skat.
Men hvordan bruger vi bedst disse ekstra penge? Bør vi indfri vores gæld, eller er det bedre at sætte pengene et andet sted?
Og kan vi endda tage et nyt lån, der er billigere at betale tilbage end vores nuværende gældsposter?
Det vil vi nu besvare.
1. Er det rentabelt at indfri din gæld med et nyt lån?
Hvis du har en række mindre gældsposter med høj rente, kan det næsten altid betale sig at indfri og samle dine lån. Disse forskellige gældsposter kunne eksempelvis være kviklån, forbrugslån, kreditkort, og forskellige køb på afbetaling.
Beregn hvor meget det vil koste at betale din nuværende gæld af. Find derefter ud af hvor meget et lån, som dækker din nuværende gæld vil koste dig i alt. Hvis det nye lån til gæld er billigere, kan det betale sig.
2. Skab overblik over dine gældsposter
Find alle de regninger frem du overhovedet kan finde. Måske er de online, eller måske har du modtaget dem i en række breve. Skriv renter, datoer, gebyrer og ÅOP ned, så du har et godt overblik over hvilke poster der er de mest pressende og koster dig flest penge.
Det kan også være en fordel at skabe sig overblik over sit budget helt generelt, eksempelvis gennem en økonomi app.
3. Indfri dyr gæld først
Selv hvis du ikke vælger at låne penge til din gæld, er rækkefølgen du vælger at indfri gælden stadig vigtig.
Hvis du har forbrugslån og kreditkortgæld, er disse gældsposter dyrere, end hvis du har et studielån.
Det er vigtigt at finde ud af netop hvilken gældspost der er den dyreste, og starte med nedbetalingen af den.
Du kan med fordel fokusere på de dyre gældsposter, og endda sætte studielånet på pause, så de ekstra penge kan gå til nedbetalingen af forbrugslånet.
Du kan fokusere på studielånet senere, det har nemlig en lav rente, så det koster ikke ligeså meget at have det løbende.
4. Skil dig af med unødvendige gældsposter
Har du et kreditkort du aldrig bruger? Mange kreditkort har et årligt gebyr, som du måske slet ikke opdager du betaler. Det samme gælder for vores forskellige abonnementer, såsom streamingtjenester (Netflix, Viaplay, HBO osv.), fitness center, Spotify mm.
Selvom vi normalt ikke tænker over dem som gældsposter, så betaler vi stadig til dem hver eneste måned. Du kan passende bruge de sparede penge til at indfri andre gældsposter eller foretage ekstra indbetalinger på dine lån.
5. Vær ikke bange for rådgivning
Der er mange steder du kan få gratis gældsrådgivning, eksempelvis hos Forbrugerrådet Tænk. Her kan du frit snakke om din gæld og evt. få hjælp til indfrielsen af din gæld.
Ved at åbne om for samtalen om gæld og økonomi, åbner du samtidig op for muligheden for forbedring.
6. Forhør dig hos din bank
Hvis du er i tvivl om det er en god idé at indfri din gæld, kan du altid forhøre dig hos din bank eller et andet låneselskab. Fortæl dem om dine forskellige gældsposter, så vil de lave en beregning for dig, så du kan se om det er lønsomt at indfri gælden med et nyt lån eller ej.
Samtidig er de interesserede i at du samler din gæld hos dem, så de vil gøre deres bedste for at give dig et lånetilbud, der giver mening.
Mange låneselskaber vil også indfri gælden for dig, så du ikke selv behøver at ringe dine kreditorer op og bede om at få gælden indfriet.
7. Foretag ekstra indbetalinger (delvis indfrielse af lån)
Hvis du får ekstra penge mellem hænderne, kan det ofte betale sig at foretage en ekstra indbetaling på din gæld. På den måde vil beløbet du skylder være lavere, og renteudgifterne mindskes.
Forestil dig at du har 50.000 kr. tilbage på dit forbrugslån, som skal betales tilbage over de næste to år. Du har dog fået nogle ekstra penge mellem hænderne, så du vælger at indbetale 20.000 kr. ekstra.
Nu har du både mindsket løbetiden og de månedlige renteudgifter på dit lån gevaldigt.
8. Undersøg markedet
Der findes mange forskellige lån på nettet og mange forskellige råd. Den mest sikre måde at finde det bedste samlelån, er ved at bruge en sammenligningsside, der sætter de forskellige banker op mod hinanden.
Så kan se de forskellige renter og gebyrer for hver enkelt udbyder og sende en ansøgning. Denne løsning er for dig, der allerede har en sund økonomi og kan overskue et lån. Hvis du har uoverskueligt meget gæld, så kig i stedet i råd 5 og kontakt en gældsrådgiver.
9. Tag en snak med dine kreditorer
Hvis du ikke har mulighed for at indfri din gæld her og nu, kan du stadig tage en snak med dine kreditorer. Ofte er de villige til at indgå en ny aftale, der passer bedre til din nuværende situation.
De er interesserede i at få deres penge tilbage, så du kan være heldig og få nedsat renten. Du kan forberede dig til samtalen ved at lægge en plan for din tilbagebetaling, før du ringer op.
10. Få hjælp af en ven
En ven eller et familiemedlem kan hjælpe dig med at få et samlelån til en billigere pris. De kan nemlig hæfte for lånet sammen med dig, så banken har mere større sikkerhed for at lånet bliver betalt tilbage. Når i hæfter for lånet sammen, vil du spare endnu mere, når du låner til indfrielse.
11. Gør det svært at låne flere penge
Når dine lån først er indfriet, kan du designe dit miljø, så det er svært at tage nye lån. Brug eksempelvis et debetkort, i stedet for et kort hvor du kan hæve over. Du hjælper også dig selv på vej mentalt, når du laver et budget, fordi du aktivt beslutter, at du vil bruge så og så mange penge.
Hvis du har uoverskueligt meget gæld, anbefaler vi ikke at du tager et nyt lån. Tal med en gældsrådgiver før du gør andet.