Sponsoreret indhold
Det kan være upraktisk og irriterende at have et lille køkken, hvis man ikke ved hvordan man udnytter pladsen. Hvis man til gengæld overvejer og udnytter den plads man har, kan selv et lille køkken alligevel blive godt og brugbart. Læs med her, for at se hvordan du kan indrette dit lille køkken bedst muligt.
Nøgleordene er planlægning og prioritering
For at udnytte køkkenet og den sparsomme plads bedst muligt, er det vigtigt at både planlægge og prioritere, så du ved, hvilke muligheder du har. Alt efter størrelsen på dit køkken skal du både overveje bordplads, opbevaringsplads og køkkenform. Derudover kan du også overveje, om du kan sætte nogle ting ind i et tilstødende rum, for eksempel røremaskine eller stel, som du sjældent bruger.
Hvor meget bordplads skal du have?
For at køkkenet er funktionelt, skal det helst have tre meters bordplads, inklusive vask og kogeplader. Derudover skal der også gerne være plads rundt om vasken, både til madlavning, men også til opvask. Overvej derfor at få skabe eller hylder, der ikke optager noget af bordpladsen. For at bordet virker større, og køkkenet mere overskueligt, skal du også overveje, om du kan gemme elkedler og andre lignende ting væk, når du ikke bruger det. Det er vigtigt med en god og robust bordplade i sten, der holder sig pæn i lang tid, når man har lidt plads. Hos Falke Granit & Natursten kan du f.eks. finde inspiration til de mange smukke natursten, som findes på markedet og som kan skæres på mål.
Sådan udnytter du bedst opbevaringspladsen
Mange synes, at det største problem ved et lille køkken er den sparsomme opbevaringsplads. Derfor skal du også tænke ind, hvordan du bedst udnytter den plads du har. Rent pladsmæssigt udnytter skuffer dybden bedre end skabe, så overvej, om du nogle steder kan skifte skabene ud med skuffer. Derudover kan du overveje overskabe, der når helt op til loftet, så vægpladsen bliver udnyttet bedst muligt. De elementer, du bruger mindst i køkkenet, kan du sætte øverst op. Det er desuden lettere at udnytte pladen i flere, men smallere skabe, end det er at udnytte pladsen i færre, men bredere skabe. For at få køkkenet til at syne større, kan du overveje at have skabslåger på alle skabene, da åbne hylder hurtigt virker mere rodede, og derfor kan få rummet til at virke mindre og mere uoverskueligt.
Vælg den rigtige køkkenform
Formen på køkkenet har en stor betydning, når du skal finde ud af, hvordan du udnytter det bedst muligt. Mange små køkkener fungerer bedst med en tosidet eller enkeltsidet køkkenform, fordi det gør det lettere at udnytte pladsen bedst muligt. Hvis du har et vindue i køkkenet, skal du også overveje, hvordan det kommer til at passe bedst i forhold til overskabe eller spiseplads.
Sorter i dine ting
For at der er plads i det lille køkken, er det også vigtigt, at det ikke bliver overfyldt. Sørg så vidt muligt for at holde køkkenbordet frit for rod, og ryd op i dine køkkenting, så du kun har, hvad du behøver. Store fade, køkkenmaskiner, champagneglas og andre ting, man kun bruger ved nogle begivenheder, kan man måske have stående et andet sted i hjemmet. Derudover kan du også overveje, om du skal prioritere spiseplads et andet sted end køkkenet, så pladsen bliver brugt bedst muligt.