11 stærke råd til madbudgettet som sparer dig for tusindvis af kroner – hver måned
Længere nede i artiklen afsløre jeg, hvad vi bruger på vores madbudget – 2 voksne og 2 mindre børn.
De fleste af os bruger en stor del af vores penge på dagligvarer, fornødenheder og take-away. De fleste af os vil også rigtig gerne spare flere penge på dagligvarerne, men kender kun til den mulighed, at finde butikkerne med de laveste priser. Men læs med her, så skal jeg give dig nogle flere stærke råd.
Spar penge med måltidskasser og undgå spil mangel på fantasi – det er nemt!
1. Kend dit nuværende madbudget og forbrug
For at få en god og frisk start på dit nye madbudget, så er det vigtigt, at du kender dit nuværende forbrug. Både så du kan se hvad du kan spare, hvad dit nye mål er, men også fordi det kan være lidt af et wake-up-call for de fleste at se at ens forbrug og madbudget er meget højere end man tror.
Bestem dig for om de gange I spiser ude skal regnes med i budgettet. Husk at take away også skal i budgettet.
2. Lav en madplan
Hvorfor skal du lave en madplan?
Jo, det er faktisk meget simpelt, altså årsagen til det.
Det vil nemlig strukturere dine indkøb, så du kun køber det du skal bruge til, at lave mad af. F.eks. går man ofte og hiver ting i kurven fordi man er vant til det, eller fordi man tænker, at det ser da meget lækkert ud. Eller “vi burde jo også spise mere grønt” og så køber man nogle ekstra peberfrugter og ingefær – men man havde ikke lige noget at putte det i eller på, så de ender med at rynke op og blive smidt ud.
Det er ofte på grund af lysten og/eller den gode hensigt, når man køber for meget ind.
Det fører mig til en ting mere..
Nemlig det at vi jagter tilbud. Og alle tilbudene er jo lavet af købmænd (forretningsmænd), så de tænker selvfølgelig i penge, selv når de sætter priserne godt ned. Så det er ofte mængderabatter man finder.
Problemet med mængderabatter er, at vi er tilbøjelige til, at købe meget mere med hjem end vi har brug for. Enten bliver det ikke brugt eller det når at blive for gammelt.
DERFOR – lav en madplan og hold dig til den!
En madplan er ikke kun god til, at spare penge på indkøb med. Den er også dejlig, at have og kunne holde sig til i hverdagen, så man altid ved hvad der er til aftensmad.
Vi er mange, som ofte ender med rugbrød eller pizza. Mest fordi vi ikke lige fik handlet ind eller taget noget op af fryseren. Netop fordi vi manglede en plan og ikke lige kunne komme på, hvad vi skulle spise.
Har du børn, så kan jeg anbefale at inddrage dem i processen. Det er ikke kun god læring omkring husholdning, men også det at de kan hjælpe med til at handle ind og lave mad. En ugentlig maddag vil være noget de kan se frem til. De fleste børn bliver meget stolte. Det at have lavet maden fortæller de gladeligt om med stolthed.
Det er faktisk ikke så indviklet, at lave en fin madplan. Bare aftal hvad I skal have at spise i den kommende og hvad I mangler for, at kunne lave maden. (Her er en meget simpel plan fra Jenny Collier, ellers bare lav din egen. Det tager 5 minutter)
Så er du faktisk allerede i gang med, at lave tip nr 2. Nemlig at lave en indkøbsliste før du handler ind.
3. Lav en indkøbsliste inden du tager ud og handler – og hold dig til den
En af de dyre drenge er, hvis du tager ud og handler uden en indkøbsliste. Det resulterer nemlig hurtigt i, at du enten får købt for meget eller noget du slet ikke har brug for.
Det er meget nemt, at begynde at handle ind med lysten. Og så vokser størrelsen på indkøbskurven altså hurtigt.
DERFOR – lav en indkøbsliste før du handler – og hold dig til den! Endnu et lille ekstra tip:
Tag en indkøbskurv istedet for en vogn – når du skal handle småt ind selvfølgelig.
Læs også: Sportsnyheder
Det syner af mere, når dagligvarerne ligger i en kurv. Ligger de i en stor vogn, så kan det nemt føles som om man næsten ingenting har handlet ind.
4. Kig på de nederste hylder i butikken, når du handler mad
De som designer og indretter butikker er kloge. De kender vores forbrugsmønstre og de ved hvordan vores vaner er. Derfor kan de stille bestemte varer til bestemte priser på de strategisk bedste placeringer.
Det er som regel i øjenhøjde og lige under også. De allernederste hylder kigges mindre på. Der er også steder i butikker, hvor de fleste sjældent kommer. Her er som regel konserveres og billige varer.
Har du tænkt over hvorfor mælk altid står længst væk i butikken?
Og hvorfor de søde sager altid står ved kassen, hvor du meget belejligt står i kø og venter?
5. Studér prisen pr. kilo
Når det handler om at få styr på ens madbudget, så er det en god idé at vide hvad ting rent faktisk koster. Og det kan du se på kiloprisen. Du vil faktisk blive overrasket, når du begynder at gøre det til en vane, at kigge på kilopriser. En god øvelse er det.
Kiloprisen er også en god faktor, at sammenligne køb med. Det er den faktor, som giver den mest præcise sammenligning. Det gælder selvfølgelig også literprisen, hvis du er til sodavand, øl o.lign.
6. Sørg for, at du ikke er sulten, når du handler
Der er lavet undersøgelser, der viser at man er mere tilbøjelig til, at fylde kurven ekstra godt, når vi handler på tom mave.
Så får man nemlig lyst til alt muligt. Og du kender sikkert godt det, at du fylder på tallerkenen med en masse gode sager. Men når man så kommer igang, så kunne man slet slet ikke spise det hele. Maven bliver mæt før øjnene.
Det er lidt det samme, som sker når du handler.
DERFOR – sørg for at du ikke er sulten når du handler!
Endnu et lille ekstra tip: Er du nemt til, at blive fristet når du handler ind? Jeg er! Så skulle du måske lade en anden gøre dine indkøb – hvis der er muligt selvfølgelig.
7. Tag din egne poser med, når du handler
Brug dine egne poser, kanvasposer eller genbrugsposer som man f.eks. kan købe i Rema til 10 kr. De er store og kan nemt bruges i års tid.
Du sparer penge på plastiskposer og sparer naturen. Du kan sikkert også ligeså godt vænne dig til det, når plastiskposerne bliver taget af markedet pga presset som plastik lægger på naturen.
8. Drop take-away – og tag en skive rugbrød
Ja bevares, det lyder utrolig kedeligt. Men det er i mange tilfælde sundere end meget take-away – og helt sikkert billigere.
Hjemme hos os spiser vi rugbrød til aftensmad mindst 2 gange i ugen – og vi elsker det. Ungerne elsker det. Tror faktisk de fleste unger elsker det. De er jo vant til det og de kender det.
Det behøver heller ikke være kedeligt. Man kan lave rigtig mange forskellige lækre rugbrødsmadder.
Der findes en masse lækkert tilbehør også. Billigt og sundt.
DERFOR skal du droppe take-away og tage rugbrød istedet.
9. Spar penge på madbudgettet med madpakker
I stedet for købe-mad og færdiglavet mad, så tag madpakker med på arbejde. Lav også madpakker til ungerne, i stedet for den lette vej med 50 kroner i lommen.
Det er voldsomt dyrt, at købe med hver dag til frokost, hvis ikke din arbejdsplads har en billig frokostordning.
30-50 pr dag pr person render hurtigt op og springer madbudgettet totalt.
10. Frys ned og spis rester
Rigtig mange smider resterne ud efter aftensmaden. Mest fordi der ikke er til en hel ekstra omgang aftensmad, eller de ikke gider pakke det ned – eller spise rester for den sags skyld.
Så lav evt. en dobbelt-portion, så har du til dagen efter. Eller frys det ned til en anden god gang.
Øs en enkelt portion fra komfuret af flere gode grunde
Vil du sikre dig, at du har til en ekstra dag, så lad være at stille gryderne på bordet. Tag istedet maden fra kogepladerne, så man nøjes med en enkelt portion. Det kan iøvrigt også afhjælpe, at du spiser mere end der er nødvendigt.
Mange af os spiser for meget fordi det smager lækkert og så står det lige foran os i gryderne og er nemt, at tage ekstra portioner.
11. Kig efter tilbud
Selv helt ens produkter og mærker har forskellige priser, alt efter hvilken butik du handler i.
Mange ynder at handle i Føtex fordi de har gode varer. Og de har gode råvarer. Men flere af varerne i de store butikker som Føtex, Super Brugsen, Kvickly osv. kan du også få i lavpris-butikker som Lidl og Rema 1000. De præcist samme mærker og produkter.
Er der nogle bestemte madvarer fra f.eks. Føtex eller Irma du bare MÅ have, så sørg for kun at købe dem og ikke også lige tage resten derinde. Det er kort og godt spild af penge, at give 10 kroner for en bestemt liter mælk, som koster kroner i en anden butik.
Der er flere butikker, som tager 10-20% mere for deres varer end andre gør, på trods af at det er de helt samme mærker og produkter.
2 voksne og 2 børn kan nemt nøjes med 3.000-3.500 kr pr mdr
Jeg håber, du kan bruge disse tips til, at spare penge på dit madbudget.
I mange tilfælde kan man skære helt op til 50% af sit madbudget. Jeg kan røbe, at vores madbudget ligger på omkring 3500 kr pr måned. Vi er to voksne og to små børn. Og faktisk synder vi med købe-pizzaer et par gange i måneden, plus en enkelt eller to ture på f.eks Jensens Bøfhus eller – og jeg er ikke meget for at indrømme det – McDonalds.
Jeg ved godt, at det er et madbudget i den lavere ende, men det går fint for os og vi sparer ikke hysterisk. Vi handler i REMA 1000 én gang i ugen, og gerne for 5-600. Og køber faktisk hvad vi vil. Dog bruger vi ikke penge på store bøffer. Mest hakkekød og kylling.
Der er mange som har madbudgetter på 7-8000 kr, men det behøver man slet slet ikke. Det er selvfølgelig op til folk selv, hvad de har lyst til og hvad deres budget kan rumme.
Deltag i debatten
Du er meget velkommen til, at kommentere i kommentarfeltet. Både med gode tips til at spare på madbudgettet og med spørgsmål til hvordan du kan spare på andre måder på madbudgettet.
Er du ikke meget for, at bruge tid på at lave mad selv, så er der andre veje til nem aftensmad. Gastrofun kan nemlig hjælpe dig, så du kan bruge mere tid på dine gæster. De kan give dig inspiration til nem aftensmad, som laves på kun 30 min.
Go’ dag 🙂