Hvad er hemmeligheden bag en god og stabil økonomi? Det finder du svar på i denne store guide. Du bliver bl.a. gjort klogere på, hvordan du bliver gældfri, hvordan du sikrer dig mod arbejdsløshed, hvordan du lægger et budget og meget andet.
Bliv (eller forbliv) medlem af en a-kasse
En meget udbredt fejltagelse er at undervurdere betydningen af en a-kasse.
I henhold til dansk lovgivning har man ikke pligt til at melde sig ind i en a-kasse. Det er nemlig en frivillig forsikringpå lige fod med en indboforsikring. Da det er svært at skabe en god økonomi uden en fast indtægt, er det alfa og omega, at du forsikrer dig mod arbejdsløshed. Du kan desværre ikke gardere dig mod sparerunder, men melder du dig ind i en a-kasse, så kan du få udbetalt dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs.
Da dagpengesatsen er den samme hos samtlige a-kasser, bør du gå efter en billig a-kasse, så du ikke skal betale et højere kontingent end højst nødvendigt. Du bør i den anledning læse denne guide til den billigste a-kasse. Det tager under 5 minutter at sammenligne landets a-kasser.
Tegn en indboforsikring og andre vigtige forsikringer
I en tid hvor man kan forsikre sig mod stort set alt, kan det være svært at gennemskue, hvilke forsikringer der er værd at tegne.
Som bilejer siger det sig selv, at man skal have en bilforsikring, men hvad med de mange andre eksisterende forsikringer? Foruden en bilforsikring bør man anskaffe sig en indboforsikring, så man kan få dækket tab i forbindelse med indbrud m.v. Derudover bør du tegne en ulykkesforsikring, så du kan søge økonomisk erstatning, hvis uheldet er ude. Hvem ved om du brækker benet i morgen?
Hav penge til uforudsete udgifter
Selvom du føler, at du har godt styr på dit liv og din økonomi, så må du acceptere, at du ikke kan planlægge alting. Det er for eksempel svært at sige, hvornår man næste gang har brug for en bilmekaniker eller en tandlæge? Tingene kan ændre sig på et splitsekund, hvorfor det er vigtigt, at man har penge til uforudsete udgifter. Er du flittig til at lægge penge til side, så slipper du for at skulle optage lån, når en uforudset udgift dukker op.
Opdatér dit privatbudget jævnligt
Et privatbudget skal ikke kun lægges og overholdes. Det skal også opdateres fra tid til anden. Faktisk skal det opdateres, hver gang nogle af dine posteringer ændrer sig. Det kan for eksempel være, at du stiger i løn, eller at du vælger at afmelde din dyre tv-pakke. Selv mindre ændringer bør registreres.
Investér dine penge med fornuft
Det er som udgangspunkt en god idé at investere ens formue. Dog er det selvfølgelig ikke alle investeringsformer, som er lige rentable.
De fleste danskere nøjes med at investere i aktier og obligationer, selvom der i princippet også er mulighed for at spekulere i kryptovalutaer, guld og meget andet. Ønsker du at investere din pension eller opsparing, så skal du huske at tænke dig godt om og bruge din sunde fornuft.