Bryg din egen øl eller design din egen øl med Carlsberg
Kort om ølbrygningens historie – og så til dine egne bryg
Hvis du går med tanker om at brygge din egen øl, kan du gøre det med visheden om, at du fortsætter en meget gammel tradition. Ifølge historikerne har ølbrygning nemlig været en del af menneskehedens kultur, siden man begyndte at dyrke jorden for 10.000 år siden. Dengang var øl og brød tæt forbundet, og øllet blev brygget på gærholdigt brød tilsat forskellige smagsstoffer som eksempelvis honning.
I takt med at dyrkningen af jorden blev mere og mere udbredt, fulgte brygningen af øl med rundt omkring i verden. Der var dog visse områder i det sydlige Europa, hvor øllet blev betragtet som en barbarisk drik, og både grækerne og romerne holdt sig således til vin.
I Danmark tog man dog øllet til sig, og man har sågar fundet spor af hvedeøl i Egtvedpigens grav. Og her taler vi om år 1370 f.kr. Øl – og brygningen af de gyldne dråber – blev snart en indgroet del af den nordeuropæiske kultur – og er den stadig den dag i dag.
Ølbrygningen i Danmark er i dag ikke længere forbeholdt de store bryggerier. Der findes efterhånden et utal af de såkaldte mikrobryggerier, som har bragt ølbrygningen væk fra de store bryggerier og ud i de små samfund. Her har mange ølentusiaster haft stor succes med at brygge nogle meget velsmagende øl, som sælges i både supermarkeder, på restauranter og på barer over hele landet.
Men man kan også sagtens starte i det små, og faktisk er det i dag muligt for alle og enhver at brygge sin helt egen øl med ganske simple midler. Og den mulighed benytter flere og flere sig af. For det er faktisk ikke så svært – når man lige har fået det lært!
Man kan som grundregel sige, at ølbrygningen derhjemme i princippet foregår på samme måde som processen på de store bryggerier. Den største forskel består af størrelsen på udstyret og mængden af øl.
Et godt sted at starte med din bryg selv er at investere i et startsæt, som ikke koster meget mere end 500-700 kroner – eller fire-fem kasser øl fra supermarkedet. På den måde kan du få en idé om processen og derfra udbygge dit hjemmebryggeri med mere avanceret udstyr, som kan raffinere din brygning.
Hvis du ikke vil nøjes med, at designe din egen ølsmag og have den sendt lige til døren, så kommer her hvad du skal bruge for selv at brygge din helt egen øl.
Hvilke ingredienser og ting skal der bruges til at brygge øl?
Når du for første gang skal prøve kræfter med at brygge din egen øl, som forhåbentlig kan imponere dine gæster, skal du bruge et vist minimum af udstyr for at lykkes med dit forehavende.
De grundlæggende elementer, som du skal bruge til produktion, er:
- En stor gryde – gerne 25 liter
- En brygger-ske
- Et mæskekar. Her kan man med fordel bruge en oversavet vinballon til formålet.
- To styk gæringstanke eller spande. Har du planer om at brygge meget øl, anbefales det at investere i nogle lidt dyrere tanke
- En slange, som skal transportere øllet til flaske eller fad
- Et termometer
- Et hydrometer (til at måle sukkerindholdet)
- Kapselpåsætter, hvis du ønsker dit øl på flaske
Fremgangsmåde til bryg selv
Hvis du har udstyret på plads, er du så småt klar til at gå i gang med at blive brygger. Her gennemgår vi i kort form processen, så du kan få en grundlæggende idé om, hvad du skal gøre. Vi anbefaler dog, at du rådfører dig med andre bryg selv eksperter eller måske tager et kursus i ølbrygning, inden du går i gang.
Det første skridt mod din første bryg selv øl tager du ved at lave en gærstarter. Du begynder cirka tre dage før brygning med det formål at skabe gærceller nok.
Det er af allerstørste vigtighed, at man sørger for at rengøre og desinficere alle sine værktøjer, tanke og grej, inden man går i gang med sin bryg selv øl. Her anbefales det at følge påskrifterne meget nøje, da der ofte bruges stærke sager, som ikke må blandes sammen.
En af de vigtigste ingredienser i øllen er malten, som tilsættes for at give din øl smag. Du kan både købe færdigmalet malt og maltekstrakt, eller du kan male det selv, hvis du investerer i en maltmølle.
Så skal der mæskes! Det gør du ved at hælde malten ned i en gryde med opvarmet vand. Der vil være forskel på blandingsforholdet afhængig af, hvilken opskrift du bruger. Det er i denne proces, at man skal være opmærksom på temperaturen for at opnå den rigtige sødme og den ønskede alkoholprocent.
Nu skal væsken filtreres ved hjælp af den mæsketank, som altså kan være en vinballon, som er skåret over og gennemhullet. Dette er en lidt omstændelig proces og kan kræve tungen lige i munden.
Så skal der koges urt og tilsættes humle.
Når din urt er kølet ned, skal den hældes i gærtanken.
Så kommer man til gæringsprocessen (den såkaldte fermentering), som ofte foregår i to tempi. Gæren fra din gærstarter tilsættes, og efter 1 til 2 uger skal din øl over en på ny tank for at gennemgå den anden fermentering.
Herefter skal din bryg selv øl lagres. Hvor længe, den skal lagre, varierer meget, men de fleste vil sige, at det kræver minimum 3-6 uger – og gerne mere.
Og til slut kan du så nyde din egen hjemmebryggede øl! ????
Der findes et utal af måder, hvorpå du kan brygge din øl, så længe du bare overholder nogle få gyldne tommelfinger-regler. Du kan eksperimentere med smag, styrke og forskellige ingredienser. Det er groft sagt kun din egen fantasi og præferencer, der sætter grænserne for, hvordan din øl skal smage.
Find inspiration til ølbrygning
Den store interesse for ølbrygning i Danmark har også ført til, at der efterhånden findes en del steder rundt omkring i landet, som tilbyder kurser i ølbrygning til både private og ved virksomhedsarrangementer. Der findes også aftenskolekurser i, hvordan man brygger øl efter gør-det-selv-metoden. Foreningen Danske Ølentusiaster afholder også arrangementer, hvor man kan smage på andres hjemmebryg og måske endda vinde en pris, hvis man har haft en dygtig hånd med brygningen derhjemme.
Ølbrygning er først og fremmest en hyggelig fritidsbeskæftigelse, som skaber nydelse på flere plan. Og er I en flok venner, der har mod på at dele såvel udgifter og smagsoplevelser, kan det vise sig være starten på jeres nye fælles hobby.
Skål – og god fornøjelse med din egen bryg! ????