Prins Henrik led af det – simple ting i hverdagen som Puslespil gør nytte for demens patienter.
Vi har fundet det bedste på markedet og det er tilmed gratis – spil puslespil hver dag med Jigsaw Friends.
Demens og puslespil
Vi ser på, hvad der foregår i hjernen, når du laver et demens-puslespil, og hvorfor det kan være gavnligt.
Den følelse af tilfredshed, du oplever, når du har lagt den sidste brik i et puslespil er en, du sikkert husker fra din barndom. Og hvis du har fortsat med at nyde puslespil i voksenlivet, vil du vide, hvor spændende og underholdende de kan være.
Derfor indgår de som en del af demenspleje og er samtidig en god måde at nyde en fornøjelig aktivitet.
Vil du have styr på den tid som du bruger så kan du evt. sætte en online nedtæller til at sørge for at tiden ikke løber fra dig.
Fordele ved puslespil
Der har været masser af forskning om, hvorfor puslespil kan være til gavn for en person med en sund hjerne (herunder at reducere risikoen for at udvikle demens), men mindre om fordelene, hvis du allerede har diagnosen.
I et Cochrane Review af forskellige undersøgelser, studerede forskerne 15 undersøgelser, der involverede 718 mænd og kvinder med mild til moderat Alzheimers eller andre former for demens. Gennemgangen undersøgte effekten af, om mentalt udfordrende aktiviteter, der stimulerede tænkning og hukommelse, såsom spil og puslespil, kunne have på personer med diagnosen. Deltagere udførte generelt aktiviteten i omkring 45 minutter mindst to gange om ugen, enten med uddannet plejepersonale eller med familieplejere.
Undersøgelsen fandt ud af, at mental stimulering forbedrede scores på hukommelses- og tænkningstest for dem med demens, svarende til omkring seks til ni måneders forsinkelse i forværring af symptomer.
Nogle af undersøgelserne fandt også, at dem med demens, der var involveret i sådanne aktiviteter, havde øget følelse af velvære og en bedre livskvalitet, herunder bedre kommunikation og interaktion med dem omkring dem.
Dopamin-effekten
Hvilket bringer os videre til den næste vigtige fordel ved at lave puslespil. Forskning har opdaget, at produktionen af et sensibelt kemikalie, der kaldes dopamin, stiger i hjernen på det tidspunkt, hvor den er involveret i at løse et puslespil, hvilket giver deltagerne en naturlig følelse af glæde og velvære.
Puslespil som meditation
At lave et puslespil udfordrer begge sider af hjernen samtidigt og giver hjernen mulighed for at bevæge sig fra den såkaldte beta-tilstand – det vågne sind – til en alfa-tilstand, som er den samme mentale tilstand, du oplever, når du drømmer.
I det væsentlige kan dét at lave et puslespil medføre en meditativ og terapeutisk effekt på hjernen, hvilket hjælper med at berolige en person med demens. Under denne beta-tilstand kan der opbygges forbindelser i hjernen, hvilket forklarer, hvordan folk med demens, der laver puslespil, endda kan forsinke forværringen af deres symptomer.
Derfor kan puslespil være nyttige, hvis den demensramte person har en tendens til at blive rastløs eller agiteret. At lave puslespil kræver fuld koncentration og giver derfor fokus på overskydende energi.