Sponsoreret indhold
Boligkøb er en stor investering, hvorfor du gør klogt i at undgå de forskelle faldgruber, der er i forbindelse med køb af bolig. Derfor får du her en række gode råd til, hvordan du sikrer dig selv den bedst mulige bolighandel.
Inden du køber bolig
Du bør på forhånd sætte nogle krav til den bolig, du søger. Det kan eksempelvis være en max afstand til dit arbejde, max afstand til dine børn, gode indkøbsmuligheder, eller om der er plads til et fremtidigt børneværelse. Derudover skal du undersøge, hvordan din økonomi har det, og hvor mange penge du kan låne til boligkøb. Det kan være en rigtig god idé at søge professionel rådgivning – dette gælder også, selvom du har købt bolig før. Boligkøb er ikke ligetil, og hvis du vil undgå kontroverser og problemer, kan en boligadvokat være til stor gavn.
3 gode råd til boligkøb
- Undersøg, om der er begrænsninger i lokalplanerne
Hvis du opdager begrænsninger i lokalplanerne eller tinglyste servitutter på ejendommen, kan det eksempelvis sætte en stopper for dine drømme om at bygge til, anvende loftet til beboelse eller måske endda få lavet solceller på taget.
- Undersøg, om der er meget fugt eller svamp i kælderen
Fugt og svamp kan være skadeligt for både huset og helbredet. Derfor bør du holde fugten under kontrol, således der ikke opstår skimmelsvamp eller skader på husets materialer og konstruktioner. Det kan være en god idé at få en byggesagkyndig til at se på kælderen.
- Undersøg tagets tilstand, og om der er skader på det
Det kan hurtigt komme til at koste mange penge, hvis taget skal skiftes eller renoveres. Derfor bør du undersøge, om understrygningen er ødelagt, om undertaget er utæt eller om der er rådne vindskeder mm. Du kan eksempelvis selv tjekke taget og loftrummet, og se, om der er løse tagmateriale eller vandskjolder.
Pas på ved selvsalg
Hvis sælgeren af boligen står for at sælge sin bolig selv, også kaldet selvsalg, bør du som køber søge professionel rådgivning eksempelvis i form af en boligadvokat. Dermed sikrer du, at købsaftalen indeholder alle væsentlige forhold. Hvis sælger selv har stået for at lave købsaftalen og eksempelvis fundet inspiration fra Internettet, kan købsaftalen være mangelfuld. Det kan resultere i adskillelige konflikter og uoverensstemmelser mellem køber og sælger.
Køb bolig og få fradrag
Når du har købt bolig, skal du sørge for at ændre i din forskudsopgørelse. Her har du nemlig mulighed for at opnå en række skattemæssige fordele. Såfremt du har foretaget et boliglån, får du fradrag for renteudgifterne hertil. Det resulterer i en højere lønudbetaling efter skat. Samtidig kan du få kørselsfradrag, hvis din nye bolig er mere end 12 km væk fra dit arbejde.
Gennemgå tilstandsrapporten
Du bør gennemgå tilstandsrapporten, som kan give dig et indblik i boligens tilstand. Heri kan du få en forståelse for, hvilke skader der er, om der er mange, og hvor alvorlige skaderne er. Du skal dog være opmærksom på, at fire K2’ere er bedre end én K3’er. Det kan være en rigtig god idé at søge professionel rådgivning hos en håndværker, således du kan danne dig et overblik over, hvad det vil koste at udbedre skaderne. Disse anslåede omkostninger kan anvendes, når du skal forhandle boligens pris.
Overvej en ejerskifteforsikring
Det kan være en god idé at tegne en ejerskifteforsikring, som dækker skjulte fejl og mangler. Hvis du som køber derfor opdager skjulte fejl eller mangler, skal du blot henvende dig til forsikringsselskabet i stedet for at tage kontakt til sælger. Dermed er du også sikret mod, at sælger ikke har penge til at betale for reparationen af skaderne. Der kan vise sig at være dyrt sparede penge, såfremt du opdager skader, der er opstået inden overtagelsesdagen, og du ikke har tegnet en ejerskifteforsikring.
Er I to om at købe bolig?
Hvis du er på boligjagt med din ugifte partner, og i sammen skal købe boligen, bør i overveje at lave en samejeoverenskomst. En sådan aftale gør det klart, hvor meget i hver især ejer af boligen. Det kan skåne jer for konflikter og kontroverser, hvis i en dag skulle blive uvenner og gå fra hinanden. Dermed har I en reel aftale, som I kan henvise til, hvorved I hurtigere kan komme til en løsning på konflikten.
Er en boligadvokat nødvendig?
Ejendomsmægler er sælgers mand, hvorfor du gør klogt i at have en boligadvokat i ryggen, når du køber bolig. En boligadvokat kan hjælpe dig med at gennemgå købsaftalen og rådgive om væsentlige forhold ved handlen. Især gennemgang af købsaftalen er vigtig, da den beskriver bolighandlens vilkår. Denne aftale udarbejdes af sælgers ejendomsmægler. Derfor kan det være en rigtig god idé at sikre dig, at dine interesser bliver varetaget i købsaftalen. Det kan du gøre ved at få hjælp af en boligadvokat. I forlængelse af dette anbefales det at lave et advokatforbehold, så du som køber er sikret den bedst mulige handel.