Overvejer du at investere i jordvarme og varmepumper som varmekilde i dit hus? Jordvarme er en god løsning til at spare penge på varmeregningen. På samme tid er jordvarme også mere miljøvenligt, og det er med til at nedsætte dit CO2-udslip.
Hvad er jordvarme?
Jordvarme fungerer sådan, at anlægget optager energi fra jorden og omdanner den til varmeenergi. På den måde opvarmer anlægget både luften og vandet i din bolig. Hvis du anskaffer dig et varmeanlæg, kan du forvente det består af en jordvarmeslange, som bliver gravet ned i haven. Grundet jordvarmeslangen skal du helst have et stort haveareal, før varmeanlægget overhovedet kan betale sig. Udover jordvarmeslangen består varmeanlægget også af en ekstern jordvarmepumpe. Den bliver koblet til din bolig og fungerer som en luft-til-vand-varmepumpe. Er du i tvivl om, hvilken varmepumpe du skal have? Så læs med nedenunder.
Hvad skal jeg vide før køb af varmepumpe?
Pumperne fås i mange forskellige udformninger og i mange forskellige prisklasser. I forbindelse med varmepumper må man regne med, at kvaliteten følger med prisen. De billigste varmepumper er oftest lavet til varmere himmelstrøg og fungerer mere som aircondition end en varmekilde. Dog er det også muligt for dig at finde billige varmepumper, som fungerer funktionelt i det danske klima som en varmekilde. Hvis du finder en varmepumpe med en god pris og god produktivitet, men ikke synes om designet, er der håb forude. I dag kan du købe en varmepumpeskjuler, så du slet ikke ser pumpen udenfor din bolig.
Det skal du vide om varmepumper:
- Det er et krav, at du søger om tilladelse hos din kommune, inden du installerer dit jordvarmeanlæg.
- Varmepumper er ikke 100% CO2-neutrale, da de er drevet af el. Dog er varmekilden mere miljøvenlig end andre alternativer.
- Du skal isolere dit hus grundigt, før du køber din varmepumpe. Hvis ikke din bolig er velisoleret, er der risiko for, at varmen suser ud.
- Mange vælger at installere varmepumpen i den del af huset der bliver brugt mindst, da pumpen ikke er støjfri.
Få tilskud til din energikilde
Hvis du skal skifte din energikilde ud med et grønnere alternativ, kan du ansøge om at få et tilskud til projektet. Det er et krav, at du ansøger om tilskuddet, inden du installerer din jordvarmepumpe. Når først du er startet med installeringen, har du ikke længere mulighed for at få et tilskud. Størrelsen på dit tilskud afhænger af den valgte pumpe, energiselskabet og hvor mange penge du i sidste ende kan spare. Hvis du er i tvivl om, hvordan du søger om energitilskud, kan du altid kontakte dit lokale energiselskab for at høre, om de kan guide dig gennem processen. Du kan også kontakte din leverandør af energi og søge direkte om energitilskuddet.