Er du studerende, så kan det være en rigtig god ide at overveje et SU-lån – også selvom du ikke står og har brug for pengene netop nu. Sådan lyder opfordringen fra flere eksperter, men hvorfor skal man egentlig optage et lån, hvis det ikke er nødvendigt? Forklaringen er, at du med stor sandsynlighed få brug for at optage et lån (dog ikke denne slags) på et eller andet tidspunkt i dit liv, og hvorfor ikke benytte dig af det favorable SU-lån, som du har mulighed for, mens du studerer? I denne artikel giver vi en forklaring på, hvorfor SU-lånet kan være en god ide – hvis du altså tænker dig om.
Lån nu – afdrag senere
Nå ud optager et SU-lån skal du ikke begynde at afdrage på lånet med det samme. Faktisk skal du først starte tilbagebetalingen af dit lån 1. januar et år efter udgangen af det år, hvor din uddannelse slutter. Dvs. at hvis du afslutter din uddannelse den 30. juni 2017 skal du først påbegynde tilbagebetalingen af dit SU-lån den 1. januar 2019.
Lav rente
Selvom du ikke afdrager på SU-lånet imens du studerer vil der stadig løbe renter på lånet. Heldigvis for dig er renten på SU-lånet også mildt sagt favorabel. Imens du studerer vil renten ligge fast på 4%, men efter endt uddannelse vil renten falde til diskontoen plus et tillæg, som er på højst 1%. Diskontoen er Nationalbankens såkaldte signalrente, og den har siden 6. juli 2012 ligget fast på 0,00%. Det vil med andre ord sige, at renten på dit SU-lån efter endt uddannelse vil ligge på 1%, såfremt diskontoen ikke ændrer sig.
Spar pengene op
Selvom det kan være fristende at bruge SU-lånet på at forgylde tilværelsen en smule er det imidlertid ikke dette, som er fidusen. Hvis du klatter pengene væk på ting, som ingen reel værdi har, så vil du efter endt uddannelse blot stå med et lån, som skal tilbagebetales, uden du har fået noget brugbart ud af det. Selve ideen er at tænke strategisk og fremadrettet og i stedet åbne en separat konto, hvor lånet hver måned sættes ind på. Denne konto skal du holde fingrene fra, indtil du en dag fx vil ud og købe hus eller lejlighed, hvor du så kan bruge SU-lånet til at betale udbetalingen i forbindelse med købet af en ejerbolig. I stedet for at ende ud med et dyrt banklån vil du i stedet have et SU-lån med en rente, som du ikke finder lavere andre steder.
Tænk dig om før du låner
Du skal selvfølgelig ikke bare optage et SU-lån uden at tænke dig grundigt om først. Hvis du har intentioner om at benytte lånemuligheden strategisk, som vi har beskrevet i denne artikel, skal du være helt sikker på, at du kan holde dig fra at bruge SU-lånet, indtil du for eksempel skal investere i en bolig – medmindre du ikke har et andet valg. Hvis du føler, at du bliver nødt til at begynde at bruge af dit SU-lån kan det være en ide at få et studiejob, hvor du kan tjene penge ved siden af studiet, så du kan spare dit SU-lån op.
Har du brug for mere information omkring SU-lån kan du læse mere herom på SU.dk, hvor du også kan optage lånet.