Er din gamle bil ved at stille træskoene? Du skal måske til at købe en bil for første gang? Eller vil du bare gerne have en ny bil? Så er der en håndfuld ting, som du bør tage med i betragtningerne, når du skal ud og finde din nye bil.
Det indledende skridt vil selvfølgelig være at finde netop den bil, som opfylder dine behov. Skal den være praktisk og kunne indeholde både et mindre fodboldhold samt dagens indkøb? Måske skal den være lille og brændstoføkonomisk? Eller skal det eneste tidspunkt, dine medtrafikanter når at se dig på den tyske Autobahn, være, når du blinker dem væk fra overhalingsbanen?
Når du har fundet bilen, som opfylder netop dine behov, er du klar til at gå videre i processen. Det næste skridt, efter at have undersøgt bilmarkedet, vil med stor sandsynlighed være det samme som for langt de fleste andre – at skaffe finansiering til din nye bil.
Billånet
Der er en række brugbare tips og tricks, som vil gøre det nemmere for dig at optage og tilbagebetale dit billån. Et godt råd, som du bør gøre brug af, allerede inden du går i gang med låneprocessen, er at sørge for at have en medansøger på lånet.
Har du en medansøger på lånet, er chancerne for, at dit lån går igennem, højere. Det skyldes, at banken er mere sikker på, at lånet kan betales tilbage, selv hvis én af låntagerne skulle miste sin faste indkomst eller lignende.
Ved et billån skal der sjældent stilles sikkerhed som sådan, da selve bilen udgør sikkerheden. Lånebeløbet ved billån er derudover som regel kun mellem 60% – 80% af bilens samlede pris, og du skal derfor selv være i stand til at udbetale op til 40% af bilens værdi.
Vær opmærksom på disse tre ting, inden du låner
Når du ansøger om et lån, er der tre ting, du skal være ekstra opmærksom på. Det første er naturligvis lånets rente. Renten er lånets “pris” og udregnes som procentdel af det udlånte beløb.
Foruden renten vil der med stor sandsynlighed blive lagt yderligere gebyrer, såsom stiftelsesomkostninger, oveni ved oprettelsen af lånet. Er stiftelsesomkostningerne forholdsmæssigt høje og kombineret med en høj rente, kan lånet kategoriseres som dyrt. Inden du låner, skal du derfor altid sammenligne lånenes ÅOP.
Sidst, men ikke mindst, skal du undersøge, hvor hurtigt du kan tilbagebetale dit lån. Tommelfingerreglen er her; jo hurtigere, jo bedre. Forkorter du dit lån, bliver den månedlige tilbagebetaling dog naturligvis højere, idet du skal betale den samme sum på kortere tid. Derfor skal du undersøge, hvor stor en byrde din økonomi kan holde til, inden du går i gang med at låne.