Der bliver udgivet et enormt stort antal spil til både computer, konsoller og selvfølgelig smartphones og tablets. Mange spil findes i dag på flere platforme, og ofte kan det faktisk lade sig gøre at lave et spil der minder fuldstændigt om dets ”storebror”, men på smartphonens mindre skærm og begrænsede styringsmuligheder i stedet. Det gør sig gældende for store klassikere såsom Grand Theft Auto: San Andreas og Star Wars: Knights of the Old Republic, men også mere klassiske spil som kortspil (eks. Unibet Poker) og pool er at finde. Især sidstnævnte er, måske overraskende nok, et af de mest populære spil overhovedet på smartphones verden over.
Moderne spildesign
Med smartphonens trykfølsomme skærm har den en naturlig fordel over en almindelig controller til en spilkonsol, eller en mus og tastatur til en computer – men den har også ulemper. Dette har stor indflydelse på spildesignet – i spil til en smartphone vil man eks. sjældent opleve, at man skal trykke på en bestemt knap eller lave en bestemt bevægelse for at bevæge sig rundt i spillet univers. I stedet vil spillene ofte bestå af menuer, og hvis man endelig skal gå et bestemt sted hen, vil det blot ske med et enkelt tryk.
Derudover ses det også ofte, at selvom de fleste smartphones i dag har alle de nødvendige remedier for at kunne producere og vise flot 3D-grafik, så udnyttes det sjældent, og det er der flere logiske grunde til.
Grafik er yt, hastighed er in
Bedre og mere højopløselig grafik er lig med et krav om mere lagerplads. Nogle af de største, populære spil fylder i omegnen af 1 GB, og dette er en grænse man helst ikke skal meget over. Ofte kommer der nemlig også opdateringer oven i hatten, og så er det ikke mange spil man kan have gemt, selv med de største smartphones på markedet.
Derudover betyder det ganske enkelt heller ikke særlig meget for den gængse smartphone-gamer, hvor flot grafikken er. Den målgruppe, som de fleste spil til smartphones henvender sig til, sætter nemlig gameplay – altså selve spiloplevelsen – over alt andet. Dette skyldes ofte, at mange spilsessioner foretages ”på farten”, dvs. i bussen, på toilettet eller mens man går fra A til B. Og så er der bare ikke tid til, at der skal hentes tunge scener og andet, der både tager tid at vente på samt at eksekvere.
Grundet ovenstående er det da også derfor, at det oftest er de spil, som man kan nøjes med at spille i 5-10 min., der er de mest populære. Disse spil udvikles i en rasende fart, og desværre er det ikke alle, der er lige gode. Mange har desværre fundet en lidt for nem måde at tjene penge på, det være sig i form af ”micro-transactions” eller abonnementsordninger, og det går ofte ud over spilkvaliteten.
Så leder du efter de bedste spil, så bør du især holde øje med toplisterne i hhv. App Store og Google Play, samt uafhængige rangeringer af de bedste nye spil.