Er du også træt af, at “kæmpe” med snekæder i det iskolde vejr, når du rammer de sidste kilometer til destinationen, når du er på skiferie eller kør-selv til snedækkede landskaber?
Det er jeg ihvertfald! Sidste gang opgav jeg, at sætte snekæder på og måtte på bedste rally-vis holde bilen i fremdrift og af bjerget. Sjovt for en “friske far”. Knapt så sjovt tror jeg fruen følte det ????
Ihvertfald har jeg fundet løsningen nu!
Michelin EasyGrip snekæder ????????
Super nemme at sætte på bilen. Se video længere nede. De er virkelig gode og effektive. Og til en pris, som alle kan betale. Selvom de er helt unikke i deres form og type, så koster de det samme som de fleste snekæder gør.
Snekæderne fra Michelin er virkeligt nemme at sætte på hjulene
- Træk ind over hjulet.
- Kør en kvart omgang, så du kan sætte de sidste 20 cm på.
- Tilpas snekæden så den sidder en hele vejen rundt.
- Luk på midten og sørg for, at “spænden” sidder centreret på hjulet.
Se evt. videoen længere nede.
Michelin EasyGrip kan købes her
Klik på billedet og find din model
Hvorfor bruger snekæder.. Hvordan er denne model lavet og hvorfor er den god.. Hvilke lande er det et lovkrav.. Hvornår skal du bruge snekæder..
Hvilken størrelse og model skal du bruge til din bil?
Det findes rigtigt mange forskellige størrelser fra Michelin. Og alle andre modeller også. Det er selvfølgelig fordi, der findes et hav af forskellige dæk og hjulstørrelser.
For bedst mulig tilpasning og ydelse, skal du have den rette model. I skemaet herunder kan du se hvilken model af Michelin EasyGrip, som passer til din bil.
Klik på billedet og se en større version.
Øv dig med påsætning af snekæderne inden turen
Står du og familien eller vennerne overfor at skulle på skiferie i bil, anbefales det, at I anskaffer snekæder som en del af vejrberedskabet. Vi vil også anbefale, at I øver jer hjemmefra på at montere kæderne. Sørg for at blive fortrolig med monteringen – så bliver det meget nemmere, hvis I kommer ud for at skulle sætte dem på under de mere vanskelige sneforhold, som I kan møde i bjergegnene, som skituren typisk går til.
Du skal bruge de “rigtige” snekæder
Det er vigtigt, at du får fat i de rigtige kæder, hvis du skal bruge snekæder på din bil. Ved at slå op i instruktionsbogen til din bil kan du finde ud af, om der er særlige krav til eventuelle snekæder. Det gælder både, hvis der skal bruges en særlig type, og hvis der er særlige størrelsesmål på kæderne, som skal følges. Det er nemlig vigtigt, at kæderne kan monteres stramt omkring hjulenes dæk, ellers kan de hænge for løst og ikke have den virkning, som de skal have.Ofte vil man på en almindelig bil montere kæderne på de to trækkende hjul alene, men man kan også vælge at montere dem på alle fire hjul. På en firehjulstrækker vil man typisk montere snekæder på alle fire hjul, så der sikres et så jævnt fordelt vejgreb som muligt.
I mange tilfælde kan man komme rigtig godt på vej med nogle gode vinterdæk alene, men det er ikke altid tilstrækkeligt. Derudover kan det som nævnt i flere områder, især i Alperne, være påbudt at bruge snekæder under givne vejrforhold.
Snesokker er no go!
Som et alternativ til snekæder findes der de såkaldte snesokker. Det er en slags pose af stof eller kompositmateriale, som trækkes udenpå dækkene, og som kan virke lidt ligesom snekæder. Men som regel er snesokker no go. Dels er de ikke så holdbare, dels er de ikke godkendt i alle lande som et specielt vinterudstyr. Du kan derfor komme ud for, at du ikke må bruge snesokker som et alternativ til snekæder i de områder, hvor kæder er påbudt.Fordelen ved snesokker er, at de ikke fylder noget i bagagerummet, og så vejer de ingenting. De kan derfor være lidt nemmere at have med at gøre i forhold til kæder.
I Danmark har vi lav erfaring med snekæder
Snekæder er ikke rigtig noget, som vi kender til brugen af herhjemme. Det er sjældent, at vi for alvor rammes af snevejr, så trafikken på vejene bliver gjort mere besværlig, end godt er. Sne og is ligger også sjældent i længere perioder. Ind imellem har der dog været år, hvor bilisterne har tænkt, at her ville det have været en god idé, hvis der havde ligget snekæder i bagagerummet sammen med sneskovl, brandslukker, førstehjælpskasse, og hvad bilisterne ellers har med som nødkit, når de bevæger sig ud på vejene.
Kommer vi uden for landets grænser, er brugen af snekæder dog mere almindelig, og nogle steder er snekæder endda påbudt under bestemte vejrforhold.
Hvor bruges snekæder?
Danskere vil i praksis oftest opleve at kunne eller skulle bruge snekæder, når de tager på skiferie sydpå. Så kan kæderne være en god hjælp på de snoede veje, hvor sneen ligger godt kørt fast, og hvor den ikke kan ryddes så nemt som under hjemlige himmelstrøg.
I en række lande skal eller bør man medbringe kæder, så man er beredt. Det gælder for eksempel i Andorra, Kroatien, nogle områder af Italien, Lichtenstein (alt efter vejrforhold), Schweiz og Spanien. Når forholdene tilsiger det, kan det være påbudt at bruge snekæder, eller det anbefales som minimum.Mange danskere kører til Norge eller Sverige på skiferie. I disse lande er det tilladt at bruge snekæder, hvis vejrforholdene tilsiger det. I Norge har man pligt til at sikre, at bilen har et godt vejgreb, og snekæder kan være et af redskaberne til det. I Sverige må man kun køre med kæderne, hvis vejene er dækket af sne eller is.
Snekæder skal give dig en “sikker” kørsel
Snekæder skal sikre, at bilen har et ordentligt vejgreb. Kæderne bliver ofte brugt, hvor der ikke er fysisk mulighed for eller tradition for at gruse og salte vejene, sådan som vi typisk gør herhjemme. Grusning og saltning hører nemlig til under mere venlige klima-himmelstrøg og har ikke nogen effekt, hvor sneen ligger i større mængder. Her må man rydde manuelt, og så kan bilisterne holde vejgrebet ved at bruge snekæder.Snekæderne virker ved, at de spændes udenpå de trækkende hjul eller alle hjul på bilen, og de så at sige skærer sig ned gennem is- og snelaget, så hjulene får et bedre vejgreb mod vejens overflade.