Uanset om du skal til at påbegynde dit studie, eller om du har været i gang med at studere længe, er der en række forhold at forholde sig til. Hvor mange penge må jeg tjene, når jeg er på SU? Hvordan kan jeg få SU-økonomien til at hænge sammen? Kan jeg studere i udlandet? Dette er blot nogle få ud af mange spørgsmål, som studerende på et eller andet tidspunkt vil skulle tumle med. Heldigvis er der hjælp at hente online, hvor du kan læse de seneste nyheder, interviews og andre fortællinger om livet som studerende. I dette blogindlæg kan du kan holde overblikket over de vigtigste ting for danske studerende.
SU, SU-lån og studiejob
I Danmark er studerende så privilegerede, at de på langt de fleste studier får penge for at studere. Der er få uddannelser, der er for egen regning, men derudover er det primært litteratur, du skal betale for. Og det får du egentligt tilskud til via din SU. SU er en forkortelse for Statens Uddannelsesstøtte og er et beløb, du hver måned kan få sat ind på din konto – hvis din uddannelse er SU-berettiget. Der er forskel på, hvor meget du kan få i SU. Det afhænger blandt andet af, om du bor hjemme hos dine forældre, eller om du er udeboende.
For de fleste rækker SU’en dog ikke til både at dække husleje og øvrigt forbrug. Derfor har mange et studiejob ved siden af som supplement til SU’en. Imidlertid skal du være opmærksom på, at din løn kan påvirke, hvor meget du kan få i SU. Hvis SU og studiejob ikke rækker nok, eller hvis du ikke har mulighed for at have et job ved siden at studiet, kan et SU-lån være en løsning. SU-lånet optages gennem staten, og en lånetype, der kun tilbydes studerende. Der findes forskellige former for SU-lån, og der er både fordele og ulemper ved låntypen. Det kan du læse meget mere om hvad at gå ind på SU.dk.
Politik har indflydelse på din studietid
Det kommer nok ikke som en overraskelse for dig, men politikerne på Christiansborg har stor indflydelse på, hvordan du kan tilrettelægge din uddannelse og dit uddannelsesforløb. Eksempelvis blev der i 2013 vedtaget en fremdriftsreform med det formål at få studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet.
Et andet eksempel på den politiske indflydelse er det såkaldte – og meget omdiskuterede – uddannelsesloft, som skal begrænse antallet af dobbeltuddannelse. Derudover afgrænser uddannelsesloftet dig også fra at tage en uddannelse på lavere eller samme niveau som din afsluttede uddannelse. Da de danske politikere løbende tager stilling til ændringer i uddannelsessystemet, er det en god idé at holde dig opdateret i nyhederne indenfor dette felt. Det kan virke uoverskueligt at følge med i den hastige nyhedsstrøm. Alligevel er det vigtigt at følge med i, hvad der rører sig, da det kan med medvirke til at besvare dine tvivlsspørgsmål. Du kan med fordel opsøge viden hos et ungdomsmagasin. Blandt andet opdaterer Tjeck Magazine løbende deres site med nyheder for danske studerende skrevet i et letlæseligt, men seriøst sprog.