Kunne du også godt tænke dig at spare penge på tandlægeregningen?
Du har formentlig ikke engang opdaget, at dine tandlægeregninger steg efter den 1/4 2015!?
Nye koncepter som “tandbud” og lignende forsøger at skabe omsætning ved at få tandlægerne til at underbyde hinanden.
Dette ser jo meget interessant ud på overfladen, men hvad der ikke fremgår af disse “sweet deals” er at et ganske almindeligt tandlægebesøg, hvor man får lavet fx eftersyn og tandrensning, er honorarmæssigt fastlåst af overenskomsten mellem Tandlægeforeningen og Sundhedsstyrelsen.
Der er altså reelt INTET at forhandle om for den helt almindelige patient.
Så nu ser vi altså bort fra, om man kan spare penge på at få lavet særlige behandlinger som implantater hos den ene eller anden tandlæge.
Jeg vil i stedet dele information, med dig som patient der skal navigere i den nye overenskomst.
Det jeg har observeret er, at du som patient ikke har en jordisk chance for at gennemskue, hvordan du står i relation til den nye overenskomst. Der har simpelthen ikke været tilstrækkelig information fra Sundhedsstyrelsen.
Den information du har fået som patient er; at i nu bliver opdelt i grøn, gul og rød.
Ja, det lyder jo meget fint og ukompliceret.
Men det er jo bare toppen af isbjerget.
Nogle patienter ønsker blot behandling af god kvalitet og er mindre interesserede i regningens størrelse, men jeg har også patienter som ikke synes at det er sjovt at deres regningen kan stige med alt imellem 156,01 kr og 2000 kr.
Denne artikel målrettet til jer!
Målrettet til jer som gerne vil vide hvordan i kan påvirke jeres tandlægeregning UDEN at skulle forhandle, fordi priserne var jo fastlåste på det almindelige eftersyn.
Men hvad er finten så?
Et af nøgleordene her er blødning.
Blødning er noget du selv kan påvirke!
Om der er blødning eller ej kan have store kan have store konsekvenser for din tandlægeregning, ja flere tusinde kroners forskel!
Dette er stadig lidt abstrakt at navigere i, derfor vil jeg gøre det overskueligt ved at opdele i kategorierne fra Sundhedsstyrelsen.
Når du har fundet din kategori, kan du læse hvad du kan gøre helt konkret for at påvirke regningen.
Da det ikke har nogen reel indflydelse på din regning om du er gul eller rød, kan vi blot fokusere på grøn kontra gul.
Grønt spor:
– Du vil kun opnå tilskud til dit eftersyn og tandrensning 1 gang årligt
– Dette er fordelagtigt når du kun ønsker at få eftersyn og tandrensning en gang årligt.
– Den billigst mulige årlige udgift opnås ved at være i grønt spor, men kun hvis du får eftersyn maximalt 1 gang årligt, ellers vil det koste dig ekstra!
Det grønne spor er altså til dig:
– Der har gode tænder.
– Uden det store behov for regelmæssigt eftersyn.
– Der kun behøver at gå til tandlæge 1 x året.
Hvad skal Grønne være opmærksomme på?
-Dit tilskud til normalt eftersyn, den resterende del af året, er bortfaldet som en besparelse fra Sundhedsstyrelsen. (Du får dog stadig tilskud på lige plan med gult spor til resterende ydelser, som fx enkeltfladet plast)
– Hvis du møder op hos tandlægen med belægninger, blødninger, huller, isninger, kan du forvente at blive ændret til gult spor.
Gult spor:
– Du har nemmere adgang til tilskud.
– Men det er også dig i det gule spor, der virkelig kan risikere udsving på regningen, såfremt du har blødning ved tandeftersyn.
Vigtigt for alle!
Hvis du møder op hos tandlægen med generelle blødninger, er det tegn på en aktiv betændelse. Tandlægen er mere eller mindre påbudt at behandle din betændelse.
– Hvis du ikke har paradentose bliver din regning sandsynligvis minimum 156,01 kr. dyrere end ellers!
– Hvis du har paradentose skal tandlægen i princippet lave tandrodsrensning på ALLE de tænder hvor der findes blødning. Nu bliver det dyrt! På nuværende tidspunkt koster en tandrodsrensning 101,78 kr. stykket. Hvis du har paradentose på 20 af dine tænder er det altså 20 x 101,78kr. = 2035,60kr. Vi snakker altså stadig bare almindeligt eftersyn!
Det Gode Tip!
Reducer blødning.
Det du selv kan gøre: sørg for du ikke møder op hos tandlægen med tandkødsbetændelse.
De fleste patienter møder rent faktisk op med tandkødsbetændelse, og det kan blive dyrt.
Det lyder måske banalt? Men det er kun fordi det er et problem der er nemt at løse, når blot man er opmærksom på det.
Hurtigt tip til at reducere blødning:
En uge før din konsultation skal du børste dine tænder helt rene op til tandkødsranden 2 gange dagligt og rense mellem tænderne 1 gang dagligt.
Denne ene uge med optimeret indsats er nok til at opnå et flot resultat!
D.v.s for 14 gange ordenlig tandbørstning og 7 gange tandtråd kan du spare op til flere tusinde kr.!
Lad være med først at vente til dagen inden din konsultation. Tro mig tandlægen kan godt se at der har været sjusket de andre dage for tandkødsbetændelse sladrer og skal have en lille uge til at hele.
Mærk eventuelt efter med tungen når du har børstet. Hvis du børster som du plejer og der altid har været tendens til tandkødsbetændelse er det tid til at forbedre din teknik.
Hvis du kan mærke bløde belægninger med tungen EFTER du har børstet, skal du tilbage med tandbørsten og fjerne bakterierne så ikke de giver dig betændelse.
Det fornuftige tip:
Skab en god vane med at børste fladerne og rense mellem tænder regelmæssigt for et livslangt godt resultat.
Det er faktisk ret simpelt; der kommer ikke huller på rene, sunde tænder! Tandkødsbetændelse kommer ligeledes af at der har siddet plak og bakterier på tænderne og generet tandkøddet med deres affaldsstoffer.
Bakterier er bittesmå og kan ikke ses med det blotte øje. En enkelt bakterie giver dig hverken huller, paradentose eller tandkødsbetændelse. Men hvis de sidder i kolonier, hvor du ligefrem kan se belægningerne eller mærke dem som bløde belægninger, er der så mange at det er lidt uhyggeligt. Tandsten er blot bakterier der har siddet i over et døgn uden at blive renset væk og derefter forkalket af spyttet.
Så du undgår også tandsten ved at rense tænderne.
Ved at følge ganske almindelige hygiejneregler, kan du blive kategoriseret til grøn hos tandlægen og nøjes med at gå 1 gang årligt, såfremt der ikke er andet væsentligt, der spiller ind på din individuelle case.
Bonus tip mod isninger:
Hvis du har isninger kan du komme lidt i klemme hvis du er i grønt spor. Der er nemlig ikke tilskud fra Sundhedsstyrelsen til behandling af isninger, hvis du er i grønt spor.
Det er en god ide at vælge en tandpasta mod isninger. Man ser dem tit i reklamerne og mine patienter har stor glæde af at bruge dem. Mærket er mindre vigtigt, brug det mærke du holder af eller det der er på tilbud. Typisk har tandpasta mod isninger et højt fluorid indhold, nogle har også proteiner der udfældes i de kanaler der leder fra overfladen ind til tandnerven. Ligesom en isolering mod kulden.
Den kraftigste effekt får du ved at smøre tandpastaen på tanden, som om det var en salve og gå med det en time, mens det rigtigt binder sig til tanden.
Hvis dette ikke slår til, har din tandlæge en lak med højere koncentration, du blot skal bede om. Men hvis nu du kan klare det selv sparer du jo!
Denne artikel er skrevet af gæstebloggeren og tandplejerne Zenia Schelske
Mit navn er Zenia og jeg er uddannet tandplejer i 2002. Min fornemmeste opgave, som tandplejer, er at forebygge tandproblemer og derved spare dig for en masse indgreb og penge.
Du finder mig til daglig inde på Alleviate.dk, hvor jeg skriver om, hvordan du tager hånd om smerter og udfører forskellige behandlinger i dit eget hjem.